İBRAHİM KARAMEMİŞ
Mustafa Yolcu

Mustafa Yolcu

İBRAHİM KARAMEMİŞ

08 Mart 2017 - 22:02

İBRAHİM KARAMEMİŞ

 

6.3.2015 Tarihinde mide kanseri nedeni ile kaybettiğimiz, İskilipin- Çorumun aşığı bir hemşerimiz vardı. 

İlkokulu İskilip’te Sakarya İlkokulunda, Ortaokulu İskilip’te, Kayseri’de Yapı Meslek Lisesinde okudu. Meslek hayatına İskilip Belediyesinde başladıktan sonra, Türk Telekom’da İnşaat dairesinde devam ederek emekli oldu. 

Resim çekme işine ne zaman, nasıl başladığını bilmiyorum ama İskilip ve Çorumluların ne zaman toplantısı olsa, fotoğraf makinası ile orda olur, çektiği fotoğrafları da tab ettirerek karşılık beklemeden dağıtırdı.

İskilip’te ziyaret için Hacı Karani mezarlığına gittiğimizde, eski mezar taşlarının fotoğrafını çekerek, arşivine koymuştu. Bu fotoğrafların incelenerek, üzerindeki yazıların okunması ve resimle birlikte kayıt altına alınması halinde, bu mezarlıkta yatan unuttuklarımızın hatırlanması ve İskilip’e ait bilgi dağarcığımızın büyümesi söz konusu olacaktır. 

Keçiören Kuyu başında kira da oturuyordu. Çektiği fotoğraflarımızı bize para almadan dağıtırken üzülür-“ İbrahim, para almadan dağıttığın bu fotoğrafların parası ile kendine daire satın alırdın.” Derdim. 

Yaşadığı  olumsuz olaylar karşısında sinirlenmez, hakkımızda hayırlısı olsun derdi. Adeta sinirleri çekilmiş gibiydi. İskilip Belediyesine  verdiği, iskilip ile ilgili kitapların üçreti konusunda karışıklık olmuş, mevcut başkan dahil üç başkanın döneminde kitapların parasını alamamıştı. Emekli maaşı ile geçindiği için, alamadığı bu para için üzüntü duyardı.

Ankara’ da Afyonlular Derneğinin toplantılarına, genel kurul toplantılarına katılır, dernek yetkilileri emeğinin karşılığını aksatmadan öderlerdi. Bu girişkenliği ile bir çok siyasetçiyi tanırdı ama işsiz oğluna  iş bulamamıştı. Oğluna niye  iş talebinde bulunmuyorsun dediğimde -” Allah’ın kulundan bir şey istemek zor oluyor.” Derdi.

Öğretmen Rıfat ARINCININ ( 1. Cihan Harbine katılarak birçok cephelerde Savaşmıştır.) 1930 lu yıllarda çekmiş olduğu Çorum ve ilçelerine ait fotoğrafları,  oğlu Prf. Dr. Kaplan Arıncı’dan alarak,  Çorumlulara İbrahim Karamemiş kazandırmıştı.  Bu fotoğraflarda Çorumda hiç görülmemiş fotoğraflar var. Çorumda eskiden desenli toprak çömlekçiliğinin yapıldığını bilen var mı? Çömlekçinin imalathanesinin fotoğrafları, Selçuklu eseri olup yıkılmış camilerilerin fotoğrafı’da var.  Bu fotoğrafların sergilenerek, Çorumlu hemşerilerimize gösterilmesinde yarar var. 

İbrahim kardeşimizin İsminin, kültür etkinliklerine yakın bir sokağa verilmesi, adının unutulmaması açısından elzemdir.  Bu yeni İbrahim Karamemişlerin topluma kazandırılmasına vesile olur.

Yılların ürünü olan arşivlerininde  korunması ve sergilenmesi gerekmektedir.  İskilip’in Sesi ile memleket gazetesinin bütün nüshaları ciltlenmiş olarak   İbrahimin arşivinde bulunmaktadır. En önemlisi ’de çektiği bütün fotoğrafların mikro filmini evinde saklıyordu. İskilip ve Çorumlular bu filim karelerinde kendilerini bulabilirler.

Allahın rahmetine kavuşmuş olan Karamemiş kardeşimizin ismini ve yaptıklarını sonuna kadar  yaşatalım. Böyle insanlar toplumda nadir çıkıyor. Hizmetlerini para pul gözetmeden,  Allah rızası ve memleket sevgisi ile yaptı. Kıt imkânlarına rağmen cebinden para harcadı.

İbrahim Karamemiş kardeşimizi unutmayalım, unutturmayalım. O üzerine düşeni fazlası ile yaparak, gerçek dünyasında Mevla’sına kavuştu. Arkasından duamızı eksik etmeyelim.

Mustafa Yolcu

[email protected]

 

Bu yazı 2294 defa okunmuştur .

Son Yazılar