Düğün
Vahit Demiral

Vahit Demiral

Düğün

05 Temmuz 2021 - 22:42 - Güncelleme: 05 Temmuz 2021 - 22:47

Kardeşlerim, düğünler bizim en mutlu günlerimizdir. Elbette bu günler, cenaze merasiminden farklı olmalıdır. Elbette İslam, düğünlerde meşru ölçüde eğlencelerin yapılmasına müsaade etmiştir. Nitekim Sevgili Peygamberimiz bir nikah merasimi için
أَعْلِنُوا هَذَا النِّكَاحَ وَاضْرِبُوا عَلَيْهِ بِالدُّفُوفِ
“Bu nikâhı ilan edin ve defler çalın.” buyurmuştur.
Hz. Ebu Bekir, bir bayram günü Hz. Âişe’nin yanında def çalıp şarkı söyleyen cariyeleri görünce  أَمَزَامِيرُ الشَّيْطَانِ فِي بَيْتِ رَسُولِ اللَّهِ “Resûlullah’ın evinde şeytan nameleri ha!” diyerek onları azarlamış, Hz. Peygamber de: يَا أَبَا بَكْرٍ إِنَّ لِكُلِّ قَوْمٍ عِيدًا وَهَذَا عِيدُنَا “Ey Ebu Bekir, her toplumun bir bayramı vardır, bu da bizim bayramımızdır” diyerek meşru eğlenceyi hoşgörüyle karşılamıştır.
Kardeşlerim, üzülerek ifade edeyim ki günümüzde yapılan düğünler, Hz. Peygamber’in hoş gördüğü meşru ölçüyü aşmaktadır. 
Hanımların kına gecesi adı altında bir araya gelip eğlendikleri, erkeklerin de ayrı bir yerde eğlendikleri, eşlerin iki cihanda mutlu olmaları için duaların edildiği, onlara bazı hususların öğütlendiği merasimler, bizim düğünlerimizdir. Ancak Rabbimizin yasakladığı içkilerin tüketildiği, kadınların nezaket ve zarafet sınırlarını aşarak erkeklerin önünde eğlendiği, genç kızlarımızın haya duygularının örselendiği düğünler asla bizim düğünlerimiz değildir. Bu düğünler Müslüman kimliğine yakışmadığı gibi örfümüze de yakışmamaktadır.
Ben buradan “Oğlum, Hz. Muhammed (sav)’in ahlakıyla ahlaklansın, kızım Hz. Meryem timsali hayalı olsun” diye dua eden annelere-babalara seslenmek istiyorum. Evlatlarınıza bu kötülüğü yapmayın. Onları Rabbimizin razı olmayacağı bu ortamlarda oynatmayın. Düğün sahibi olarak, vebalini taşıyamayacağınız, hesabını Allah’a veremeyeceğiniz düğünlere insanları davet etmeyin.
Gençler, “Ya Rabbi, bize saadet, ülfet ve muhabbet ihsan eyle” diye dua eden kardeşlerim, ne olur daha evliliğinizin ilk gününde Alemlerin Rabbini gücendirmeyin. Zaten ömrümde bir defa deyip, zaten ömrünüzde bir defa yaşayacağınız bu imtihanı kaybetmeyin.
Düğün salonu işleten kardeşlerim, Müslümanın evi de sokağı da caddesi de yemek yediği lokantası da düğün yaptığı salonu da buram buram İslam kokar. Gelin işletmelerimizi iki bölmeli veya iki katlı bir şekilde dizayn edelim.
Rabbim hakkı hak olarak kabul edip ona uymayı, batılı batıl olarak kabul edip ondan uzaklaşmayı bizlere nasib eylesin.
Rabbim Müslümana yakışır bir şekilde düğün yapan kardeşlerimizden razı olsun.
Rabbim evlenecek kardeşlerimizi iki cihanda mutlu-bahtiyar eylesin.
Bekar olanlara da hayırlı eşler ihsan eylesin.
Allah’ın selamı, rahmeti ve bereketi hepimizin üzerine olsun. 

Bu yazı 3919 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar