Kış şarkısı
Ercan Ata

Ercan Ata

Kış şarkısı

03 Şubat 2017 - 18:57

Kış, yurt genelinde bütün şiddetiyle hükümranlığını sürdürüyor.Kış bazılarımızın korktuğu, bazılarımızın ise delicesine sevdiği bir mevsimdir. Kar yağmayınca, bu yıl da kar düşmedi diyerek gizli beklentilerimizi açığa vururuz. Karla görülecek bir hesabımız vardır. Bir sevgilinin gelmesini bekler gibi isteriz onun beyaz kanatlarını yeryüzüne sermesini.

Kış mevsiminin uzun gecelerinde ocak başlarında yaşam atlası yeniden devşirilir. Sıcak ortamlarda sohbet bozası tam kıvamında içilir. Mısır patlatır, çekirdek kavrulur, kestane pişirilir. Yanında ne olursa olsun sohbet sarayının kralı çaydır. Çay ağırlaşan dünya yükümüzü sırtımızdan alıverir. Bize yaşamın sıcaklığını, tazeliğini yeniden sunar.

Karın şehri temizleyeceği, havayı arıtacağı varsayılır. Mikropları da öldürür. Şehrimizi biraz daha yaşanabilir kılar.

Bembeyaz örtüyle kaplanmış bir coğrafyada seyahatin zevkine doyum olmaz. Kişi kendi iç sesine uyarak uzaklara gider o görüntülerde. Her enstantane sanki büyük bir sanatçının objektifinden yansımış gibi görünür. Yahut dahi veya deli bir ressamın eli olağanüstü çizgilere dokunmuş gibi olur. Arabanız normal hızının yarısıyla bile gidemiyordur. Adım adım ilerlersiniz. Yolda gördüğünüz sekizinci kaza tablosu bu işin sıradanlaştığını gösterir. Az sonra sizin de aracınızın kayması, yoldan çıkması söz konusu olsa bile aldırmazsınız.

Ağır ağır kitabınızı okumaya devam edersiniz. Muhtemel bir terslik durumunda geceyi arabada geçirmeyi veya yürüyerek şehre vasıl olmayı kurarsınız. Şehirde bir şey vardır ki sizi çeker. Şems ve pervane gibi.

Çocuklar için yoğun kar yağışı okulların tatil olması demektir. Sevinç kaynağıdır. Kar topu oynamak, kızak kaymak, buz üzerinde akrobasi yapmak demektir. Çocukluğun tüm heyecan ve zevklerini doyasıya yaşamaktır. Yıllarca belleğinden çıkmayacak görüntülerin oluşmasıdır.

Kışı herkes farklı şekilde algılıyor ve yorumluyor. Kış kimiler için bulunmaz fırsat, kimileri içinse korkulu rüya. Kışın ortasında gündem icat ediyoruz. Kar yağarken pencerenin başına geçin, donmuş ağaçlara, yem arayan küçük kuşlara bakarak “Elhan-ı Şita”yı yeniden okuyun. Veya sessizce doğayı seyredin. İçinizdeki müziği/sesi duyumsayın. Hayatın yepyeni anlamını keşfederek kışa (mevsimlerin düzenleyicisine) teşekkür edeceksiniz…

Bu yazı 17435 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar