Çorum İskilip Üzerinden İstanbul'a Bağlanmalı
Fehmi Yağlı

Fehmi Yağlı

Çorum İskilip Üzerinden İstanbul'a Bağlanmalı

28 Ekim 2017 - 21:34 - Güncelleme: 27 Kasım 2017 - 18:22

Ulaştırma Bakan Yardımcısı Sayın Yüksel Çoşkunyürek geçen hafta Perşembe günü bir program dahilinde ilçemizde günübirlik misafir edildi.

Yüksel Bey Bolulu. Bolu'da ki İskilipli hemşehrilerimizle yakın tanışıklığı olan bir siyasetci. Boluda ki hemşehrilerimizin ısrarlı daveti üzerine güzergah üzerinde ki yol çalışmalarını incelemek ve yerinde görmek üzere İskilip-Tosya yol güzergahından geçti. Bakan yardımcılığı önemli bir makam. Kendisini İskilip'e yakın hissederek davet tekliflerini kabul edip yerinde incelemeler yapmasını önemsiyorum. Bu vesileyle Sayın Bakan yardımcısına bu ziyaretinden dolayı öncelikle teşekkür ediyorum. Ziyarete vesile olan Boluda ki hemşehrilerimize de teşekkür ediyorum.

İskilip-Tosya yolu Cumhuriyetin ilk yıllarına baktığımızda önemli ulusal yollarımız arasında yer almakta idi. Doğu Karadeniz bölgesini Çorum üzerinden batıya bağlayan zamanının önem arzeden bir yolu idi. Geçmişte devlet yollarının ıslah çalışmaları yapılırken bu yol projelendirilme çalışmalarına dahil edilmiş ancak ANAP döneminde Osmancıklı Milletvekillerinin siyasi ağırlıkları ve ortaya koydukları İskilip üzerinden geçen yolun maliyetinin yüksek olacağı ve bilhassa tosya tarafında ki dağlık bölgenin olumsuzlukları iddia edilerek Osmancık tarafından yeni bir güzergahdan geçmesini sağlamışlardı. İşin garibi o gün ki İskilipli Çorum Milletvekilinin de bu görüşte olması İskilip-Tosya güzergahının göz ardı edilmesine neden olmuştur.

O gün ki Çorum siyasetçileri ve eşrafı da Osmancıktan geçecek İstanbul yolunun ileriye dönük olarak Çorum ekonomisine katkıyı bırak zararı olacağını hesap edemedikleri anlaşılıyor. İstanbul geçiş güzergahının tespiti için başlangıç yılları olan o zamanlar İskilip siyasetince güzergahın İsklilipten geçmesi halinde yolun Çorum'un içerisinden geçeceği, taransit geçişlerin İstanbula ulaşımında mesafeyi kısaltacağı nedeniyle hem ülke hem de Çorum ekonomisine büyük katkılar sağlayacağı hususunda ortaya bir vizyon çalışması koyabilselerdi, Çorum siyasetçileri kesinlikle bu güzergahın Osmancık tarafına kaymasına asla müsaade etmezlerdi. Geçen zaman göstermiştir ki Çorum'un İstanbul bağlantısı olan Kırkdilim o gün bugündür sürekli problem üretmiş devlet kaynakları israf edilmiştir. Kırkdilime en son alınan karar gereği tünel inşaatı yapılacağı basına yansımaktadır. Halbu ki bu güzergaha geçmişte tünel yapımıda denendi. Göçüklerden kurtulamadı. Çürük ve kırılgan bir zemin. Velev ki o kadar harcanan paralar neticesinde düzene girsede İskilip geçiş güzergahına göre mesafe uzunluğu her yıl ülke ekonomisine milyonlarca lira zarar verecektir. Geçen zaman içerisinde görüldü ki bu yolun Çorum'a ekonomik katlkısının olmadığı gibi zararı bile oldu, olmaya da devam edecektir.

Gelelim Bakan yardımcısının İskilip ziyaretine. Benim bu konuda duyarlılık gösteren her kim veya kuruluş olursa olsun; ister siyasi ister sivil toplum ister bürokrasi olsun iskilip-tosya yoluyla ilgili bu tip çalışmalar kamuoyundan uzak sessizce yürütülmelidir. biz İskilip halkı bu konuda son derece yaralı ve dertli olduğumuzdan ortada fiili bir çalışma olmadığı müddetçe elden geldiğince dar çercevede kamuoyundan uzak yürütülmelidir. Bu yol çorum siyasetçilerinin gündemine girmediği müddetçe bürokrasinin güçü yetmez. Hatırlayanlar bilir; önceki dönem petrol, pirinç ve demir tüccarlığından arta kalan zamanlarda fırsat bulup İlçeye katkı sağlayan önceki belediye başkanının döneminde üstüne üstlük yolun ihale edilen on kilometrelik kısmın nasıl daraltılarak yapıldığı hafızalarımızda henüz tazeliğini korumaktadır. Siyasi hayatı entrika ve fırsatcılıkla geçen seyirtepe dansözcülüğünden tescilli malum şahısdan zaten bu memleketin bir beklentisi kalmadı.

Bırakın İskilip-Tosya yolunu; köy yollarının bile kıyasla daha kaliteli olduğu, bölgenin trafik yoğunluğunu kaldıramayan İskilip-Çorum yolu; şimdi Milletvekili olan A.Sami Ceylan'ın İl Başkanlığı döneminde ilçe kongresinde müjde verdiği yılın üzerinden tam üç yıl geçti. Benim ilçe başkanı olduğum yıl hazırlanan proje çalışması üzerinden de tam onüç yıl geçti. Maalesef haksızlığa uğrayan bir kent olarak İskiliplilerin feryad çığlıkları gökkubbede yankılanmaktadır. Allah verede 2019 seçimlerinde Sayın cumhurbaşkanımız açısından olumsuz sonuçlara sebep olmasaydı.

Tosya yolu ile ilgili olarak Çorumu İskilip üzerinden İstanbula bağlamanın İle kazandıracağı ekonomik getiri konusunda Çorum siyasetçilerinin ikna olması sağlanmalıdır. Bu durum ancak İskilipli siyasetçilerin çaba gayret ve vizyonuna bağlıdır.

Başta İskilip-Tosya yolu olmak üzere İskilip ve bölgeyi ilgilendiren diğer yol çalışmaları hususunda yapılan toplantılarda veya ziyaretlerde Çorum Milletvekillerinin ve İl başkanının yer almadığı bir Bakan yardımcısı ziyaretinin çok fazla bir getirisinin olacağını zannetmiyorum.

İnşallah Ben yanılırım.

Bu yazı 4898 defa okunmuştur .

Son Yazılar