Suriyeli çocuklarla arkadaşlık onaylanmıyor

Suriyeli çocuklarla arkadaşlık onaylanmıyor

GfK Türkiye, Çocuk ve Haklarını Koruma Platformu için hazırladığı “Toplum Gözüyle Mülteci Çocuk Araştırması” raporunu açıkladı. Rapora göre Türkiye'deki Suriyeli çocuklar için en büyük sorun eğitim. Eğitimi açlık, barınma ve sağlık takip ediyor. Araştırma kapsamında görüşülen kişilerin yarısından fazlası çocuklarının Suriyeli çocuklarla arkadaşlık etmesini onaylamadığını belirtirken, onaylayanların oranı ise yüzde 28.

24 Kasım 2016 - 17:01

GfK Türkiye'nin, Çocuk ve Haklarını Koruma Platformu için hazırladığı Toplum Gözüyle Mülteci Çocuk Araştırması raporu kapsamında, “Türkiye'deki Suriyelilerin en önemli sorunları nedir? Türkiye'deki Suriyeli çocukların en önemli sorunları nedir? Bu sorunların çözümü için ne yapılmalı? Suriyeli çocukların uyum ve eğitim sorunları nelerdir?” sorularının cevabı arandı. Araştırma Türkiye'nin Kentsel ve kırsal bölgelerini temsilen seçilmiş, 26 ilde yaşayan,15-65 yaş, ABC1C2DE SES grubunda 1105 kişi ile telefonda görüşülerek gerçekleştirildi.

Kalacak yer en büyük sıkıntı

Araştırma raporunda Türkiye'deki Suriyelilerin sorunları ortaya kondu. Çıkan sonuçlara göre en büyük sorun yüzde 33'lük oranla barınma, kalacak yer. Onu yüzde 17'yle işsizlik ve yüzde 9 ile yurtlarından ayrı olmaları takip ediyor. Bu sorunları sırasıyla maddi sıkıntı, eğitim, açlık, sağlık ve dil bilmemeleri takip ediyor.

Çocuklar için en büyük sorun eğitim
Araştırma sonucunda Türkiye'deki Suriyeli çocukların sorunları da ortaya kondu. Rapora göre bu sorunların en büyüğü yüzde 46'yla eğitim sorunu. Eğitim sorununu yüzde 16'lık oranla açlık ve yüzde 7'şer oranla barınma, kalacak yer ve sağlık takip ediyor. Çocukların diğer sıkıntıları içinde ise maddi sıkıntılar, ilgi görememeleri, dil bilmemeleri, yurtlarından ayrı olmaları ve ailelerinin sahip çıkmaması bulunuyor.

Sorunlar için çözümler

Araştırmaya katılanlara sorunlar için nasıl çözümler bulunabilir sorusu yöneltildi. Katılımcıların yüzde 39'u barınma ihtiyacına yönelik çalışmalar yapılmalı derken, yüzde 18'i ülkelerine geri gönderilmeli, yüzde 11'i yardım yapılmalı, yüzde 9'u eğitim faaliyetleri artırılmalı, yine yüzde 9'u savaş sona ermeli dedi. Onu devlet çözüm bulmalı, tüm vatandaşlar duyarlı olmalı, tamamı belli bir bölgede toplanmalı, iş olanakları sağlanmalı diyenler takip etti. Gerekli çalışmaların yapıldığını düşünenlerin ve diğer ülkelerden yardım istenmeli diyenlerin oranı ise yüzde 1.
Kadınlar arasında ‘Barınma ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yapılmalı' ve ‘Yardım yapılmalı' diyenlerin oranı erkeklere göre oldukça yüksek. ‘Eğitim faaliyetleri arttırılmalı' cevabı ise Marmara, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve 15-19 yaş grubunda yüksek oranla değerlendirilen çözüm olarak çıkıyor.

Gönüllü faaliyetlere katılım düşük 

Görüşülen iki kişiden biri Suriyelilerin sivil toplum kuruluşlarıyla iletişimde olmalarının sorunların çözümü için etkili olacağını düşünüyor. Kesinlikle katılıyorum ve katılıyorum diyenlerin oranı yüzde 56. Kesinlikle katılmayanlar ise yüzde 8. Araştırmaya katılanların yüzde 65'i Suriyeli çocuklara destek olmak için gönüllü faaliyetlere katılmayı düşünmediğini belirtirken, yüzde 28'si düşündüğünü, yüzde 7'si ise fikrinin olmadığını belirtiyor.

Suriyeli çocuklarla arkadaşlık istenmiyor

Görüşülen kişilerin yüzde 57'si çocuklarının Suriyeli çocuklarla arkadaşlık etmesini onaylamadığını belirtiyor. Kesinlikle onaylarım ve onaylarım diyenlerinin oranı yüzde 28, arada kalanların oranı ise yüzde 11.

Suriyeli Çocuklarla eğitim görme

Araştırmadaki çocuk sahibi katılımcılar öğrencilere kıyasla Suriyeli çocuklarla aynı sınıfta eğitim görmeye olumlu bakıyor. Çocuk sahibi olanların yüzde 64'ü çocuklarının Suriyeli çocuklarla birlikte eğitim görmesini onaylayacağını belirtirken, yüzde 23'ü onaylamayacağını belirtiyor. Öğrencilerin ise yarısı sınıflarında Suriyeli çocuklarla eğitim görmeyi istediklerini belirtirken, istemediklerini belirtenlerin oranı yüzde 25.

“Suriyeli bir çocukla aynı sınıfta olmanın en iyi” yanı sorusuna ise çocuk sahibi katılımcıların yüzde 15'i yeni bir arkadaşlık edinmesi ve yine yüzde 15'i kültür paylaşımı diyor. Yüzde 8'i farklı bir dil öğrenmesi derken, yüzde 7'si ise iyi bir yanı olduğunu düşünmediğini belirtiyor. ‘Yeni bir arkadaş edinmek' ve ‘Kültür paylaşımı olması' Suriyeli bir çocukla aynı sınıfta olmanın en iyi yanı olarak görülen ifadeler.

Öğrenciler ise bu soruya en fazla kültür paylaşımı olması (%18) ve onların hislerinin daha iyi anlaşılması (%13) cevabını veriyor. Herhangi iyi bir yanı yok diyenleri oranı ise yüzde 15. Bu oran kültür paylaşımı olmasından sonra gelen en yüksek oran.

İletişim sorunu yaşanması korkutuyor
Katılımcılara Suriyeli bir çocukla aynı sınıfta olmanın en zor/kötü yanı da soruldu. ‘İletişim sorunu yaşanması' ve ‘Uyum konusunda sıkıntı yaşanması' Suriyeli bir çocukla aynı sınıfta olmanın en zor yanı olarak görülen ifadeler. Çocuk sahibi olan katılımcıların yüzde 26'sı iletişim sorunu yaşanması diyor. Herhangi bir kötü yanı olmazdı diyenlerin oranı ise yüzde 9. Öğrenciler ise bu soruya en fazla uyum konusunda sıkıntı yaşanması (%26) cevabını veriyor. Kültür çatışması yaşanması cevabı verenlerin oranı sadece yüzde 2'de kaldı. Herhangi zor bir yanı olmaz diyenlerin oranı ise yüzde 10.

Bu haber 10473 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İskilip OSB'ye kimse inanmıyordu, şimdi yatırımcı talepleri artıyor
İskilip OSB'ye kimse inanmıyordu, şimdi yatırımcı talepleri...
Ahlatcı
Ahlatcı " Tosya yolunu en kısa sürede bitireceğiz"