Cengiz İsmail Çay’dan 4 çeviri daha

Cengiz İsmail Çay'dan 4 çeviri daha

Ünlü tarihçi hemşerimiz Prof.Dr.Abdulhaluk Çay'ın oğlu Doc.Dr.Cengiz İsmail Çay babası ile birlikte belirlediği 4 kitabı türkçeye çevirdi.

05 Kasım 2016 - 10:57 - Güncelleme: 10 Kasım 2016 - 10:35

Daha önce haberini yaptığımız Doc.Dr. Cengiz İsmail Çay'ın ilk tercümesi "Sapkın Yurtseverlik" bir ermeni aydını olan Papazian'ın 1934 yılında soykırım tartışmalarından önce yayınladığı kitap. Sadece ABD'de yayınlanmış ve daha sonra ermeniler tarafından bütün yok edilmiş bir kitap. Kitabın ana teması Türk - Ermeni ihtilafında suçun Taşnaklar ve Taşnakların sapkın yurtseverlik ideolojisi olduğunu anlatıyor. Altından daha değerlibu kitap Abdulhaluk Çay'ın gayretleri ile bulunmuş ve Türkiye'ye belge niteliğinde bir eser hediye etmiştir. Milli eğitimin ders kitabıolarak müfredata eklemesi gereken bir yayın.

 

Dunsterforce Gizli Ordu

Eser İngiliz Tümgeneral L. C. Dunsterville'in anılarıdır. 1918 yılında Azerbaycan Türkleri, Bakü'yü işgal eden Bolşevik Rus ve Ermenilere karşı Türk Ordusu'nu desteğe çağırır. Nuri Paşa'nın kumandasında Kafkas Türk-İslam Ordusu kurulur ve Azerbaycan içlerinden Bakü üzerine ilerlemeye başlar. 
Türk ordusu karşısında sıkışan Ermeniler kendilerini kurtarması için İngiltere'ye başvururlar. İngiltere bu iş için "Gizli Ordu" veya komutanının adı dolayısıyla "Dunsterforce" olarak bilinen ve o sırada İran - Güney Azerbaycan'daki Türk ilerleyişini durdurmakla görevli birliği oluşturur. süren direnişlerine rağmen 15 Eylül 1918'de Bakü'nün Türkler tarafından kurtarılmasına engel olamazlar.Anılar, İngilizler'le Türklerin bu az bilinen savaşını, İngiliz Ordusu'nun Ermenilere desteğini anlatan birinci el kaynak niteliğinde.

 

İngiltere'nin İran / Azerbaycan seferi

Donohoe, Birinci Dünya Savaşı sırasında Daily Chronicle'ın "özel muhabiri" olarak çalışırken, 1918'de Savunma Bakanlığı tarafından İngiliz Ordusu'nda "özel hizmet subayı" olarak görev yapmaya çağrılır. 
Görev aldığı askeri birim Tümgeneral Dunsterville'in kumandasında olduğu için Dunsterforce olarak da bilinen, ancak İngilizlerin "Gizli Ordusu" olarak tanınan özel kurulmuş bir birliktir. Dunsterforce'un görevi, İran sınırları içindeki Güney Azerbaycan'da ve Bakü'ye kadar uzanan Rus ve Ermeni işgali altındaki Kuzey Azerbaycan'dadır. Türkiye'nin Azerbaycan'la birleşmesi, Bakü petrollerine erişmesi ve Türkistan yolunun açılması durdurulmalıdır… Tarihin bilinmeyen bir dönemi ilk defa gün yüzüne çıkıyor…

 

Transkafkasya için mücadele

Birinci Dünya Savaşı'nın sonu… Rusya'da Çarlık rejimimin çöküşü… Bolşevik Devrim'in ilk yılları… Transkafkasya… Üç devlet: Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan… Üç halk: Gürcüler, Ermeniler, Türkler… İşgal edilen bir şehir: Bakü... Ve Transkafkasya için verilen mücadelenin asıl oyuncuları: Rusya, İngiltere ve Türkiye… Rus Çarlığının yıkılışıyla birlikte Transkafkasya'da ortaya çıkan üç devletin, 1921'de Kızıl Ordu işgaliyle sona erişinin bilinmeyen tarihi ilk kez bu kitapta. İranlı yazar Firuz Kazımzade, ilk defa 1951 yılında Amerika'da yayınlanan bu kitabında Trankafkasya için verilen mücadelenin objektif tarihini; Ermeni, Gürcü ve Türk tarafından ayrıntılarıyla anlatıyor.

 

Albay Rawlinson'un Ortadoğu Hatıraları

Mustafa Kemal'in tutuklattırdığı İngiliz Subay Rawlinson'un anıları ilk kez Türkçede!

Alfred Rawlinson, Sümer tabletlerini ilk defa okuyan ünlü İngiliz arkeolog Sir Henry Rawlinson'un oğlu ve İngiliz devlet adamı Lord Curzon'un yeğenidir. 1918-1922 arası dönemi kapsayan anılarında, Ortadoğu'dan İran ve Azerbaycan'a, oradan Kafkasya'ya ve Doğu Anadolu'ya uzanan bir coğrafyada yaşadıklarını anlatırken, başka yerde okuyamayacağımız ilginç ayrıntılara yer veriyor. Üç bölümden oluşan hatıraların ilk bölümü Bolşevik Devrimi sonrası Azerbaycan'da geçen olayları kapsıyor. Bu bölüm İngiliz "Gizli Ordu"su ve "Türk-İslam Ordusu" mücadelesini İngilizlerin gözünden anlatıyor.

Hatıratın ikinci bölümü, Rawlinson'un Doğu Anadolu ve Kafkasya'daki gelişmeleri takip ettiği dönemi anlatırken; Mütareke sonrası Kürtlerin ve Ermenilerin faaliyetleri konusunda da ayrıntılı bilgi veriyor. Üçüncü bölüm ise İstanbul'un işgali, Meclis'in açılışı ve Misak-ı Milli'nin ilan edildiği dönemi kapsıyor. Rawlinson'un başta Mustafa Kemal olmak üzere Milli Mücadele'nin önemli komutanlarıyla yaptığı görüşmeler, onlar hakkındaki izlenimleri ve Erzurum'daki tutukluluk döneminde yaşadıkları kitabı ilginç kılan diğer konular. Rawlinson'un anıları, Türkiye'nin Kurtuluş Savaşı dönemini, Ermeni ve Kürt meselesini, neredeyse yeni baştan yazmayı gerektirecek kadar önemli bilgi ve belgeleri içeriyor.

Bu haber 12831 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Mürsel Sümer
    7 yıl önce
    Bu kitapları almak isteyen nereye başvurmalıdır? Lütfen bildirin.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İskilip OSB'ye kimse inanmıyordu, şimdi yatırımcı talepleri artıyor
İskilip OSB'ye kimse inanmıyordu, şimdi yatırımcı talepleri...
Ahlatcı
Ahlatcı " Tosya yolunu en kısa sürede bitireceğiz"