İskilip'in Kalkınması


Yıllardır içerisinde yaşadığımız havasını teneffüs ettiğimiz suyunu içtiğimiz güzel ilçemiz İskilip'in sosyal ve iktisadi manada nasıl gelişebileceği hususunda kafa yormuşumdur. İlçe olarak kalkınacaksak zenginleşeceksek hep beraber kalkınalım zenginleşelim. Aklım ereli ömrüm bu düşüncelerle geçmiştir. Yazmış olduğum yazılarım incelendiğinde bu görülecektir.

Bir ilçenin kalkınması ferdi bazda mümkün olmaz. Ancak toplumsal kalkınmada fert doğrudan etkendir. Toplumsal kalkınmayla birlikte ferdi kalkınma söz konusu olabilir. Bu manada İskilip maalesef bir çok fırsatları kaçırmıştır. Ancak henüz ilçemizin zenginliğine vesile olacak elimizde kaçırılmamış fırsatlar var.

1- İskilip Cevizi:

Belediye-Ziraat Odası ve Koruma tüzel kişiliklerin bir araya gelerek bir şirket bünyesinde Abduliçi-Kaçak arası mümbit arazinin ıslahı ve İskilip Ceviz yetiştirilmesi için faaliyete geçebilir.

Bu sistemde mülkiyete dokunulmadan harcamalardan arta kalan gelirin metrekareye bölümüyle bulunacak bedelin tapu sahipleri adına açılacak banka hesaplarına yatırılması şeklinde çalışacaktır.

Bu projenin hayata geçirilmesi halinde minumum 200 kişilik mevsimlik istihadam sağlanacağı gibi ev ekonomisine katkı sağlayacak ceviz kırma işi sebebiyle de yüzlerce eve gelir sağlanacaktır.

2- Doğangir Barajlarının Islahı:

Doğangir mevkiinde ki biri eski olmak üzere iki adet barajın iş makinaları marifetiyle kumunun tasfiye edilerek içi boşaltılmalıdır. Bu barajların dolmadan önceki haline getirilerek su tutulması halinde ilçenin en az 5 yıllık sulama sorununu kökten halledecektir. Bu barajların faaliyete başlamasıyla bir adet sallama kepçe marifetiyle de sürekli dolan kumların transferi sağlanacak ve çıkacak kumlarda maddi anlamda değerlendirilecektir. Küçük çapta bir elektrik üretme tirbünü de koymak suretiyle İlçemize yetecek enerji üretimi de gerçekleştirilecektir.

3- Çorum-İstanbul Yolunun Tamamlanması:

Uluslararası karayolu ağı içerisinde olan İskilip-Tosya yolunun 40 km.lik kısmının 10 km.lik bölümü  2000 yılında ihale edilmişti. Halen çalışmalar 2.5 km.lik şehir içi kısmında ve Doğangir mevkiinden sonraki kısımlarda yürütülmekte olan İskilip-Tosya yolu tamamlandığında İç Anadolu’nun önemli kent merkezlerini Çorum üzerinden Marmara bölgesine bağlayacaktır. Yol  faaliyete başladığında Osmancık tan gecen güzergaha göre yol 53 km. Kısalacağından yıllık akaryakıt tasarrufu 150 Milyon TL.olacaktır.

İç Anadolu’nun önemli kent merkezlerini  Marmara bölgesi üzerinden Avrupaya bağlayacak olan Çorum-İstanbul yolu Osmancık’tan geçen yola göre mesafenin kısalması ve Çorum'u doğrudan iktisaden etkilemesi sadece ilçe siyasetçilerini değil Çorumlu siyasetçilerin tamamının gündeminde yer alması gerekmektedir. Ülke ve İl ekonomisine sağlayacağı ciddi katkı sebebiyle Hükümet yetkilileri de rahatlıkla gündemlerine alacaktır.

  Osmancık yol güzergahına göre İskilip-Tosya yolunun da Çorum ekonomisine ciddi katkılar sağlayacağı ilgililer tarafından belirtilmektedir. Çünkü günümüzde kullanılmakta olan Osmancık tan geçen yol güzergahı Çoruma beklenilen ekonomik katkıyı sağlamadığı gibi her yıl kırkdilim mevki sorun olmaya devam etmiştir. Çorum-İstanbul yolu tamamlandığı takdirde yolu kullanacak araçlar Çorum içerisinden geçiş yapacağından Çorum ekonomisine ciddi mana da katkı sağlayacaktır.

Çorum-İstanbul yolunun en sorunlu bölgesi olan İskilip şehir içi kısmının çevre yolu özelliği taşıması için 1.5 km lik kısmına viyadük yapılarak daha ekonomik bir şekilde çözülmeidir. Yolun şehir içi bölümünde istimlak çalışmaları yüklü miktarda parasal kaynağa ihtiyaç duyacağından bu kısmı istimlak ödemesi yapılmadan çayın içerisinden 1.5 km uzunluğunda viyadük yapılarak daha az masrafla sorun çözülmelidir. Mevcut proje içerisinde şehir içi geçişte herhangi bir viyadük çalışması bulunmamaktadır. Mevcut konumu şehir içi kısmı tamamen çay kenarı ve mahalle arası olduğundan uluslar arası yol standartlarına uymamaktadır. Yapılmakta olan yolun standart ölçülere uydurulması için çay üzerinden 7 metre yüksekliğinde 1.5 km. uzunluğunda viyadük yapılması gerekmektedir.

Bu yol tamamlandığında Tosya ve İskilip civarında üretilmekte olan kaliteli pirinç, pancar ,kendir ve yapılacak meyvecilik gibi benzeri ticari değeri yüksek mahsullerinde İç Anadolu’ya ve Marmara üzerinden Avrupa kentlerine sevkıyatı mümkün olacaktır. Ayrıca çorum sanayisinin Çimento ve benzeri sanayisel ürünlerin de sevkıyatı mümkün olacaktır.