İskilip redif kışlasının restorasyon ihalesi yapılıyor

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansının (OKA) desteğiyle restore edilecek olan redif kışlası eğitim ve kültür merkezi olarak kullanılacak.


İskilip redif kışlasının restorasyon ihalesi yapılıyor

Yıllardır atıl durumda bekleyen tarihi redif kışlasının restorasyon ihalesinin 4 Ekim'de yapılacağı duyuruldu. OKA tarafından restore edilecek tarihi kışla inşaatının ihale tarihini Çorum milletvekili Salim Uslu duyurdu. Proje çalışması kaymakamlık bünyesinde öğretmenlerden oluşan bir ekip tarafından yoğun uğraş sonucu hazırlanmıştı.

İskilip redif kışlası projesi tamamlandığında şehirin sanat ve kültür hayatına önemli katkılar sağlayacak bir sosyal merkez olma özelliğine kavuşacak. Benzeri redif kışlalar ve taş mektep olarak adlandırılan okulların ülkemiz genelindeki sayıları 200'ü aşkın durumda. Taş işçiliği kullanılarak birbirine benzer mimaride yapılmış olan binalar Osmanlının son dönem işçiliklerinden. İskilip Redif Kışlasıda II.Mahmut döneminde asker toplama ve sevk merkezi olarak yapıldı. Balkan savaşları, Çanakkale ve kurtuluş savaşlarında asker sevkiyatı redif kışlasından yapıldı. 103 yaşında hayatını kaybeden kurtulış savaşı gazisi Ömer Küyük'te bu kışladan sevk olunan askerlerden birisiydi.