İskilip Ulucami'de Enderun usulü teravih kılındı

Kadir gecesinde İskilip'te bütün camiler dolup taştı. İskilip merkez cami konumunda bulunan Ulu Camide ise teravih namazı Enderun usulu kılındı.


İskilip Ulucami'de Enderun usulü teravih kılındı

İskilip Ulu Camide ilk kez kılınan Enderun usülü teravih namazında, İskilip vaizi Ömer Faruk Kıvrak, Ulu cami din görevlileri Ramazan Doğan, Mustafa Salik, Kur'an kursu öğreticileri Satılmış Karaca, ve Mustafa Karaçam tarafından Cumhur müezzinliği ile Enderun usülü teravih namazı kılındı. 

ENDERÛN USÛLÜ TERÂVİH ve CUMHUR MÜEZZİNLİĞİ

Bundan 70-80 yıl öncesinin Ramazanlarında İstanbul’un bütün câmilerinde ve konaklarda kılınan terâvih namazlarında uygulanan, ancak daha sonra unutulup büyük camilerden bile kalkan bir gelenek. Anadolu’da da benzer şekillerde kılınan Terâvih namazının her dört rekatının, Türk mûsikîsinin değişik makamlarında edâ edilmesini ve bu makamlarda bestelenmiş ilahilerle süslenmesini içeren ve adına “Enderûn Usûlü” denilen gelenek şimdi yeniden gündeme gelerek kültür hanemizdeki yerini alacaktır.
Köklü Ramazan geleneklerimizden biri olan, geçmişi Osmanlı Sarayı’nın entelektüel yüzü Enderûn’a dayanan, Ramazan ayına özel “Terâvîh Tertîbi ve Cumhur Müezzinliği” uygulaması, Ramazan Mûsikîsi ve Bayram Sabahı ritüelinin eğitiminin yapılarak gerçekleştirilmesi, yapılacak her icrânın kayıt altına alınması, gelecek kuşaklara aktarılması, yeni uygulayıcıların yetiştirilmesi, ibâdet hayatımızdaki kültürel zenginliğin devamlılığına ve ihyâsına önemli bir katkıda bulunacaktır.