Mobilyacılar KDV indirimi istiyor

Çorum’un önde gelen mobilyacılarından Murat Erdal, “Mobilyacılar olarak, iç piyasada KDV’nin geçici de olsa belli bir süre yüzde 8’e indirilmesi talebimiz var” dedi.


Mobilyacılar KDV indirimi istiyor

Erdallar Büro Mobilya Sahibi Murat Erdal, mobilya sektörünün KDV’de indirim beklentisi olduğunu bildirdi. Erdal, yaptığı yazılı açıklamada, mobilyada KDV oranının yüzde 18’den yüzde 8’e indirilmesinin sektörün önünü açacağını hatırlatarak, “İmalat sektörü gelişecek, mağazaların siparişleri artacak, imalatçılar siparişlere cevap vermek için istihdamı arttıracaklardır” dedi.

KDV İNDİRİMİ SEKTÖRE CAN SUYU OLACAK

Sektörde iç talebi canlandırmak, üretimde devamlılığı sağlamak için KDV indiriminin biran önce değerlendirilmesini istediklerini belirten Murat Erdal, kısada olsa önümüzdeki 1 yıllık süre içerisinde KDV oranının yüzde 8’e indirilmesi halinde sektörün kendini yenileme imkanı bulacağını söyledi. Erdal, üretim maliyetindeki artışın satışları düşürme riskine karşı daha öncede yapıldığı gibi yüzde 18 olan KDV oranının yüzde 8’e düşürülmesinin mobilya sektörü için can suyu olacağını vurguladı. Erdal, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

ÜRETİM VE SATIŞLAR MUTLAKA ARTACAKTIR

Aynı zamanda yüksek girdi maliyetlerinin fiyatları artırmakla birlikte KDV oranının yüksek olması fiyat yüksekliğinin tüketici aleyhine, KDV oranının düşürülmesi durumunda ise tüketici lehine olacağı gibi, tüketiciye aldıkları ürünlerin yüzde 15 seviyelerinde gerileyeceği görülecektir. Yine üretici ve satıcıların satış gelirlerini yüzde 30’lara kadar artmasını sağlayacaktır. 2009’da vergi indirimi yapıldı, satışlar tavan yaptı, stoklar eridi, siparişler arttı, istihdam arttı. Tekrar indirilmesi durumunda sektörümüz rahat bir nefes alacaktır.

MALİYENİN HİÇBİR MALİ KAYBI OLMAYACAK

Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakan olduğu dönemde KDV oranı indirildiğinde, mobilya piyasası olumlu etkilenmiş, istihdam rakamlarında artış görülmüştü. Bu gelişen oranlar o zamanki maliye kayıtlarında gözükmektedir, maliyenin bu indirimden hiçbir mali kaybı olmamıştır. Vergiler ne kadar büyük olursa kayıt dışılık ve haksızlık o kadar büyük olmaktadır. Vergiler ne kadar küçük olursa tabana olumlu yansıması o kadar faydalı olmaktadır. Tabana yayılan rahatlık istihdamın artmasında hızlı olmakla birlikte, bu sektörden ekmeğini kazanan kesim önünü daha net ve rahat görmesinde fayda sağlayacaktır. Sektörümüzün bu uygulama ile devlete daha çok vergi vermesinin önü açılacaktır. Ekonomik daralmanın bu gün en çok ihtiyaç duyduğu şeyin “güven” ve piyasanın canlandırılması olmaktadır. Güçlü ekonominin sırrı, üretin sektörünün başarısından geçmekte olduğu bilinmektedir. Tüketiciye çağrım; eve kapanmamalarıdır dışarı çıkıp ekonomiye her alanda bütçeleri ölçüsünde katkı sağlamalarıdır. İşçiye çağrım; işini kaybetmemesi, işine sahip çıkması, geçmişten de dersler çıkararak mesleğinin kalitesini arttırmak için daha çok gayretle çalışmasıdır.

YENİ AÇIKLANAN TEŞVİK PAKETİ OLUMLU

Yeni açıklanan teşvik paketinin olumlu karşılandığı, prim ödemelerinin 2017 yılında erteleme yapılarak ödenecek olması da işletmelerimize fayda sağlayacaktır. Ayrıca kredi garanti fonu aracılığıyla işletmelere sunulan faizsiz kredilerinde yerinde bir karar olması, hükümetin kobilere ve esnafa açıklamış olduğu ek tedbirin çok anlamlı ve zamanında yapılması çok sevindiricidir. Tüm işletmelerin doğru kararlarla bu teşviklerden yararlanmaları, gelişerek yenilenmelerine fayda gösterecektir. 2017’ye mobilya sektörü umutlu bakmaktadır, önümüzdeki süreçte rahat şartlarda ticaret yapıp rekabet edebilmemiz için vergi indiriminin de bir an önce hayata geçirilmesi talebimizdir. Birlikte kazanma ruhunu benimseyerek hareket etmek, geleceğimizi şekillendirmemizde en büyük etken olacaktır. Gelişen küresel piyasada “radikal” kararlar alarak kalıcı çözümlerle artık her alanda daha net olmamız, kendimizi daha net anlatmamız, yaptığımız işlerde daha güçlü olduğumuzu gösterecektir. Büyümeyi arttırmak için çalışma arkadaşlarımıza güven duymak, üretim yolunda ilerlememize katkı sağlayacaktır. 2017’nin sektörümüz açısından daha olumlu geçmesi dileğiyle, mobilya sektöründen ekmeğini kazanan iş veren ve işçi arkadaşlarıma başarılar diler, bol bereketli, güneşli günlerin geleceğinden hiç bir şüphe duymadan işimize sahip çıkmamız gerektiğinin bilinci ve azmiyle, ülkemizin kalkınması için bundan sonraki çalışmalarımızı devam ettirmekteyiz.”