VELAVUZLAR SÜLALESİ
Mustafa Yolcu

Mustafa Yolcu

VELAVUZLAR SÜLALESİ

19 Eylül 2019 - 00:56

VELAVUZLAR SÜLALESİ

Velavuzlar sülalesini, sülalenin torunu olan Tuba çarkacı anlatacak.

Önce kendimi tanıtayım. Velavuz’un (Velihafız’ın) Bahar (Mehmet Bahattin Yalçın) kızı, Çarhacoöl’ün (Çarkacıların) Ahmet Çarkacı’nın eşi Tûbâ  Çarkacı’yım. İskilip’deki sülâleler yazınıza istinaden, kendi sülâlem hakkında bildiklerimi aktarmak istedim.

Velâvuzlar Kaledibi’nde, Ulucami’nin hemen yanında ikamet eden bir ailedir. İsmi, rahmetli büyük babam İsiyin Efendi (Hüseyin Yalçın), babası Hacı Velavuz’dan (Hacı Veli Hafız’dan) gelir. Rahmetli büyük dedem, Hacı Veli Hafız ticaretle uğraşırmış. İskilip’ten deri çıkmadığında, İstanbul’da ayakkabı kıtlığı olduğu dönemde  deri toptancılığı yaparmış, daha çok da İstanbul’a mal verirmiş. Rahmetli vefât ettiğinde mahallenin mezarlığı olan Temennâ mezarlığına defnedilmiş. Definin artık yasak olduğu, mezarların kaybolduğu bu mezarlıkta rahmetli büyük dedem Hacı Veli Hafız, eşi ve evlenmeden vefat eden lakabı Tüysüz olan kardeşi ile birlikte tek kaybolmayan ve yoldan geçenlerin Fatiha gönderdikleri mezarlar olarak Kale Boğazı’ndaki ebedî istirahat hanelerinde yatıyorlar.

Eskiden aileye Hacı Velavuzlar denirdi. Şimdi sadece Velavuzlar deniyor. Rahmetli büyük dedem, Hacı Veli Hafız’dan önce sülâlenin adı Müezzinzade imiş. Bizim ailenin erkekleri, Ulucami’de müezzinlik yaparlarmış. Hacı Veli Hafız’ ın babası Müezzin zade Hüseyin Efendi’nin, şu anda Ulucami’nin kadınlar mahfili olan yerde dükkânı varmış. Ulu cami de tadilat yapılırken, dedem camiye bağışlamış. İyi bir müezzinmiş. Sevilen ve saygı duyulan birisiymiş. Müezzinzade Hüseyin Efendi öldüğünde, Ulu Caminin ön bahçesine defnedilmiş. Mezar yerini, biraz hatırlıyorum.  Caminin ön bahçesinde, birkaç mezar vardı. Mezarlar kimlerindi bilmiyorum. Etrafı da tel çiftle kaplıydı. Hatta mezar yeri, dinlenme yeri yapılmak istendiğinde mezarları bilenler karşı çıkmıştı. Şimdi orası düzlenip, bahçe yapılmış sanırım. 

Mustafa Hocam, Velavuzlar sülalesi, babamlar hariç hep tek erkek çocuktan devam ettiği için kalabalık değildi. Hacı Veli Hafız’ın erkek kardeşi hiç evlenmeden vefat etmiş.
Büyük babamlar iki kardeşmiş. Kız kardeşi Nuriye hala, Alpsar’ lara gelin gitmiş. Rahmetli Ali Alpsar’ın ilk eşiymiş. Bildiğim kadarıyla onun da iki kızı varmış, biri küçük yaşta vefat etmiş. Diğer kızı Yegâne hala ise, henüz çocuğu olmadan bir kazada hayatını kaybetmiş.
Amcam da ben doğmadan vefat etmiş. Çocukları evlenmiş, bekar tek oğlu ve eşi de başka bir evde ikamet ediyorlardı. Abim vefat edince de ben, tek çocuk olarak büyüdüm, kardeşlerim sonradan doğdular.
Babam geç evlenmiş, ben de üçüncü çocuğuyum lakin, sonradan en büyük oldum.
Babaannem, annem, babam ve ben evde dört kişiydik. Evi babam idare ederdi.
Babaannem Osmanlı kadındı. Sevgisini belli etmeyen, güzel söz söylediği tek kişi bendim. Beni “benim güccüg acunum “diye severdi.
Bizim eve sabah, öğle, akşam misafir gelirdi. Yani günün her saati, kapı çalınabilirdi.
Konu komşu anneme gelir fikir sorar, akıl danışır, dertlerini anlatırdı. Annem ketum, misafirperver, becerikli kadındır.
Evde tek çocuk olduğumdan, bana kıyamaz, saçların toz olur diye ev süpürtmediğini hatırlıyorum, Hiç ev işi bilmeden evlendim.
Kandillerde akşam yemeğinde, bayramlarda bayram yemeğinde mutlaka misafirimiz olurdu. Çocukluğumun ramazanları yaza gelmiştir. Çocukluğuma ait, en çok o ramazanları özlüyorum. Temşütlerdeki mayalı kokusu, topu beklerken ki heyecanımız, iftarlarımızdaki misafirler, masada eksik olmayan iftarlıklar, evlerde kılınan terafihler, yivlik suyu seferlerimiz, pide kuyrukları... Bir de artık oturulamaz hale gelen eski evimizi...
Kişinin çocukluğu anavatanıymış ya, benim anavatanım hem çok güzel, hem de ukdeliydi. Ukdeliydi çünkü, abimin ölümüyle evin neşesi kalmadı. Herkes hep durgun, hep hüzünlüydü.
Ondokuz yaşımda evlendim. Hamdolsun. Üç çocuğum var. Yuvarlanıp gidiyoruz işte .
Velavuzlar sülalesi hakkında söyleyeceklerim bunlar.

Mustafa Yolcu- 18.09.2019

 

 

Bu yazı 1247 defa okunmuştur .

Son Yazılar