İSKİLİP PARKI BEKLENTİMİZ
Mustafa Yolcu

Mustafa Yolcu

İSKİLİP PARKI BEKLENTİMİZ

29 Ekim 2019 - 19:37

İSKİLİP PARKI BEKLENTİMİZ

İskilip’in sembolü haline gelen parkı ile beklentilerimizi, değişik zamanlarda dile getirmiş, parkın mevcut halinin resimlerini yayınlamıştım.

İskilip belediyesi başkan yardımcısı İsmail Suakıtıcı, telefonla beni arayarak park ile ilgili bilgileri aktardı. Başkan Ali Sülük beye, başkanlığa aday olmasından itibaren park konusunda şikayetlerin aktarıldığını. Başkan beyinde, parkın ölü sezona girmesi ile parkı işleten müsteciri çağırarak, parkı eski haline getirmesini isteyeceği söyledi.

Bu yerinde bir karar olmuş. Ölü sezona girildiği bu günlerde, müsteciri çağırarak bir an önce bu kararın yerine getirilmesi uygun olur. Parkta neler yapılmalıdır;

Park, Mehmet Lokum beyin zamanındaki hale gelmelidir. Lokum zamanında parka toprak getirilmiş, peyzaj düzenlemesi yapılmış, bakım onarımı tamamlanmıştır. Parka sonradan yapılan binalar, park alanına yapılan tecavüzler kaldırılmalıdır.

Parkın kahvesi ve diğer binalarda bulunan, tomruk sırtı kaplamaların sökülerek, binaların dış cephelerini, daha estetik görünüme kavuşturmalıdır.

Doldurulan havuzdan dolgu malzemelerinin çıkarılarak, havuz eski derinliğe gelmesi temin edilmeli, fıskiye yeniden faaliyete geçirilmelidir.   Havuzdaki taş kaplamalar sökülüp, havuza giden yoldaki anlamsız engeller ortadan kaldırılmalıdır.

En önemlisi yeşil alanların tamamı korunup, buraların oturma alanı olarak kullanılması engellenmelidir.

Mevcut park İskilip’in yeşil alanını sağlamaktan çok uzaktır. İmar planı şartına göre bir kişiye düşen yeşil alan 15 m2 dir. 2019 nüfus sayımına göre İskilip’in nüfusu 18010 olduğuna göre, 18010 x 15 = 270150 m2 İskilip’in yeşil alan ihtiyacı bulunmaktadır. Şu anda İskilip’te ne kadar yeşil alan vardır? İmar planında bulunan yeşil alanlar, yeşil alan olarak uygulamaya konulmuş mudur?  Mevcut yerleşim alanı dışında bulunan alanlar, yeşil alan olarak gösterilebilir ama, yerleşik alanın yeşil alanını nasıl sağlayacağız?

Kış mevsimi geldiğinde, evlerde kömür yakılması sebebi ile insanlar nefes alamaz hale gelmektedir. Doğalgaz kullanımının yaygın hale getirilmesi ile hava kirliliğine çözüm bulunabilir.

Bütün bunlardan sonra, İskilip merkezde yeşil alanın çoğaltılması gerekirken, tersine parkın oturma alanı haline gelmesi büyük yanlıştır. İmar planı kaidelerine uyulmalı, çarpık yapılaşma önlenmelidir.

Önemli bir hususta, Erzincan debrem kuşağı üzerinde bulunan ilçemizde, deprem yönetmeliğine harfiyen uyulmalı, deprem yönetmeliğinden taviz verilmemelidir. Depremde muhtemel kırılma alanı, Düzce ile Osmancık arasında olabileceği söylenmektedir. Bu konuda acilen önlemler alınmalıdır. Bu kırılma etkisi İskilipide etki alanı içine alacaktır. Kaymakamlık ve belediyemizin bu konuda çalışma ve araştırma yapması, vatandaşı bilgilendirmesi uygun olacaktır.

Arzumuz düzenli ve sorunsuz bir İskilip’e sahip olmaktır. Biz düşüncemizi söyleriz. İlgililer uygulamaya koyarlar mı bilmiyorum. İskilip hepimizin. Bizde İskilipliyiz.

Mustafa Yolcu- 27.10.2019

 

 

 

 

 

  

Bu yazı 2145 defa okunmuştur .

Son Yazılar