"Haya imandandır"
Ahmet Hamdi Ertekin

Ahmet Hamdi Ertekin

YİVLİK

"Haya imandandır"

03 Mayıs 1988 - 22:14

Yazımızın başlığı bir hadisi şerifimizin mealidir. Aklı başında her Müslüman  bu hadisi şerifi bilir ve ona uymaya çalışır.

Fakat gaflet içinde yaşayan bazı kimseler, bu gerçeği bilmez görünür,utanma hissinden mahrum olarak arsızca,hayasızca,değersiz hayatlarını sürdürmeye çalışırlar.

İnsanı suç ve günahlardan koruyan başlıca üç engel vardır:

1-Allah korkusu

2- Kanun korkusu

3-Haya duygusu

Kanunlar insanların vicdanına hükmedemez suç sayılan fiiller işlenip,suçlular yakalandığı ve suçları ispatlandığı zaman kanun ceza verebilir.

Kanundan kaçmanın ve kurtulmanın pek çok yolları ve çareleri vardır. Şeytanî zekâya sahip olan insanlar bunları çok iyi bilir ve bu engeli kolaylıkla aşmayı başarırlar.

Şu halde suçtan caydırmada kanunlar yeterli değildir. O zaman iş birinci engele kalıyor, oda Allah korkusudur. Allah dan korkan insanlar kimsenin görmediği yerlerde bile suç işleyemezler,çünkü kendilerini devamlı denetleyen Yüce Allah’ın varlığına inanır ve onun gazabından korkarlar.

Fakat cemiyette bu korku ve imandan mahrum insanlar’da vardır. Böyle kimseler çok tehlikeli yaratıklardır. Bunlar için şöyle denilmiştir. “Önce  Hallâkı cihandan korkmalı,sonra O’ndan korkmayandan korkmalı”

Kanundan ve Allah dan korkmayan insanları kötülüklerden koruyacak üçüncü engel haya duygusudur.

Cemiyette kötü adam sıfatıyla dolaşmak istemeyen kimseler insanlara iyi görünmeye çalışırlar buda onlarda utanma duygusunu geliştirir.

Hele seçilme hevesi içinde olan insanlar,kendilerine iyi dedirtebilmek için her çareye başvururlar.

Ancak kötü olduğu halde iyi görünmeye çalışan bu tip insanlar, er geç açık verirler. Çünkü insanları devamlı kandırmak mümkün değildir. Bir hadisi şerif de buyrulduğu gibi “müminler iki defa aldatılamaz.

"Müminleri aldatmaktan ümidini kesen böyle insanlar, artık işi arsızlığa vurur,kötü davranışlarını zamanın icabı gibi göstermeye çalışır,hatta çapkınlıklarıyla övünme arsızlığını gösterirler. Bir hadisi şerif de bunların genel karakteri şöyle vurgulanmıştır:” Utanmazsan istediğini yap “

Artık böyle insanların helak ı iyice yaklaşmış sayılmaktadır. Bir başka hadisi şerifte buna dair şöyle buyrulmuştur:”Yüce Allah bir kulu helak etmeyi dilediği zaman önce ondan haya duygusunu alır. Haya hissi alınınca artık o kişi menfur, şirret bir insan olur. Bu durumda ondan emanet  hissi de alınır. Artık o kişi güvensiz,hain durumuna düşer. Bu vaziyete gelince ondan merhamet hisleri ’de alınır, Bu defa o kişi kovulmuş,lanetlenmiş şeytan derecesine düşer. Bu halde artık ondan İslam ın bağılda çözülmüş olur.”

Hadisi şerif de buyrulduğu gibi insanlığını ve islamlığını yitirip şeytanlaşan bu tip kimseler, kanuni engelleri kolaylıkla aşarlar. Bunlarda zaten Allah korkusu da yoktur. Çünkü onların batıl inancına göre,günahları yüzünden iyi insanlar belaya uğrar, kendilerinin ele alacak yerleri olmadığı için Allah onlara dünyada bela vermez, âhirette ki  cezaya da zaten inanmazlar.

Bu düşüncede olan yaratıklar için bütün kötülük yolları sonuna kadar açılmış olur. Artık onların çekineceği bir şey kalmaz. Şeytanî zekalarını kullanarak yapmadıkları kötülük bırakmazlar.

Fakat onun kötülüğü sonuna kadar sürmez,hiç beklemedikleri bir anda Cenabı Hakkın Kahhar sıfatınâ çarpılarak kahrolup giderler. Arkalarından acıyan ve rahmet okuyan ’da bulunmaz.

Cenabı Hak memleketimizi ve milletimizi böyle kimselerin şerrinden muhafaza buyursun.
 

Bu yazı 51673 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar