İskilip’te 510 dükkanlık kapalı çarşı

İskilip'te 510 dükkanlık kapalı çarşı

İskilip'in yıllardır dillendirildiği tünellerinde kazı çalışmaları başlatıldı. Belediyenin çevre düzenlemesi kapsamında yaptığı çalışmalarda açığa çıkan çukurun aslında 250 yıl önce toprak altında kalan İskilip kapalı çarşısı olduğu değerlendiriliyor...

21 Aralık 2017 - 14:54 - Güncelleme: 21 Aralık 2017 - 18:56

İskilip'e gelerek kazı çalışamlarını başlatan İl Kültür ve Turizm Müdürü Ömer Arslan'ın yaptığı açıklamalarda bir birinden ilginç bilgilerle şaşırıyoruz

İSKİLİP'TE 43 BİN KİŞİ YAŞIYORMUŞ

Arslan, bölgeye 1842'de gelen Avrupalı seyyahların raporlarını ve İskilip’in o yıla ait ait yazma eserleri incelediklerinde İskilip'in altında başka medeniyelerinden gömülü olduğunu gördüklerini söyledi. Arslan o tarihlerde İskilip'te 43 bin kişinin yaşadığını ifade etti.

4 HAMAM, MAHKEME, VERGİ DAİRESİ, POSTANE

“İskilip’te mevcut yapılarla ilgili tarihsel bir arka plan çalışması da yaptık. O tarihlerde İskilip’te 43 bin nüfusun yaşadığını, çok sayıda cami, 6 tekke, 6 medrese bir belediye sarayı 5 kütüphane, bir Pazar yeri, 510 dükkanın bulunduğu belirtiliyor. Bizim bulduğumuz yapı bu 510 dükkandan bir tanesidir. İskilip’in şuandaki mevcut üst yapısının altında aslında tarihten diğer medeniyetlerin de gömülü olduğunu görüyoruz. Yine iki adet han, 4 hamam, 18 çeşme, 3 adet fıskiye, 63 değirmen, 6 fırın, 10 kahvehane, mahkeme, vergi dairesi, postane ve telgraf istasyonunun bulunduğu da tarihsel kayıtlarda bize gösteriyor.”

TARİH GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

Çorum dahil bölgenin en eski yerleşim yeri olan İskilip'in altında Osmanlı, Selçuklu ve antik döneme ait birden fazla medeniyetin yattığı değerlendiriliyor.

Bölgede kazı çalışmalarının devam edeceğini belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Ömer Arslan, ortaya çıkan yapıyı cam kaplama ile kapatarak, insanların görebileceği gibi sergileyeceklerini dile getirerek bir hafta içerisinde bu çalışmanın tamamlanacağını ifade etti. Arslan, “Bulduğumuz tarihsel doku 510 adet dükkandan bir tanesidir. Bu dükkanların tamamının 2.5 metre toprak altında gömülü olduğunu tahmin ediyoruz. İskilip’in mevcut görünen dokusunda altında önceki dönemlere ait bir doku var” diye konuştu. Arslan, yer altındaki tüm tarihsel dokunun ortaya çıkarılmasına karar verilmesi halinde kamulaştırma işlemi yaparak, bu tarihsel dokuyu tamamen gün yüzüne çıkaracaklarını açıkladı.

İSKİLİP İÇİN TOSYA YOLU KADAR ÖNEMLİ

Güneyinde Kızılırmak, kuzeyinde yaylaları ve dağları, şehir merkezinde tarihi dokusu ile Türkiye'nin en önemli yerleşim yerlerinden birisi olan İskilip, ortaya çıkan yeraltı çarşısı ile yeni bir yola giriyor. 1950 ve 1970'li yıllarda açığa çıkan yerler kapatılmıştı.Tosya yolu iiçin 2018 bütçesinden pay bekleyen İskilip şimdide kazı çalışmaları için bütçe bekliyor.  

2017/12/2017-12-21-18-56-38.jpg
Bu haber 15379 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İskilip OSB'ye kimse inanmıyordu, şimdi yatırımcı talepleri artıyor
İskilip OSB'ye kimse inanmıyordu, şimdi yatırımcı talepleri...
Ahlatcı
Ahlatcı " Tosya yolunu en kısa sürede bitireceğiz"