İskilip kaymakamlığı 3 bin kapari dikti

İskilip kaymakamı Beyazıt Bestami Alkan Sakarya mahallesi tünel bölgesinde bulunan boş araziye 3 bin kapari fidesi diktirdi


İskilip kaymakamlığı 3 bin kapari dikti

İskilip Kaymakamı Beyazıt Bestami Alkan tarafından başlatılan kapari dikme projesi Sakarya mahallesindeki tepelerinde uygulandı. Sabah saatlerinde kaymakamlık önünde toplanan öğrenciler davul zurna eşliğinde araç konvoyu ile dikim yapılacak alana taşındılar. Belediye Başkanı Recep Çatma, daire müdürleri ve orman personelinde katıldığı etkinlikte  öğrencilere fide dikme konusunda teknik bilgi verildi. Kaymakam Beyazıt Bestami Alkan burada yaptığı konuşmada “Ben İskilip’i gezerken bu boş araziyi keşfettim. Sizin de gördüğünüz gibi bu arazi üzerinde hiç bitki yok. Buraya kapari fidesi dikmeye karar verdim. Yaklaşık iki veya üç ay gibi kısa bir süre içerisinde bu alan yemyeşil olacaktır. Neden kapari? Çünkü kapari erozyonu önleyen bir bitkidir. Boyu kısa bir yer bitkisi olan kapari, ortalama olarak 150-200 yıl kadar yaşayabilir. Yaprakları, dalları ve kökleri ilaç, boya ve kozmetik amaçlarla kullanılan kaparinin dal uçları, tomurcukları ve meyveleri gıda sektöründe kullanılmaktadır.

Evliya Çelebi yaklaşık 350 yıl önce Çorum’u ziyaret ettiğinde Osmancık’ta konaklamış ve “Bana gebre diye bir bitkinin turşusunu ikram ettiler, çok hoştu” diye Seyahatnamesinde yazmıştır. Kaparinin ülkemizde 40’tan fazla adı vardır. Gebre, kepere, keper, gavur bostanı bunlardan birkaçıdır. A ve E vitamini başta olmak üzere vitamin yönünden zengin olan kapari bitkisinin MS hastalığına iyi geldiği bilinmektedir. Kalsiyum ve magnezyum bakımından zengin olan kapari; kabızlık, idrar sorunları, balgam söktürücü, solucan düşürücü, ağrı kesici, romatizma, felç, iskorbüt hastalığı, kan bozuklukları, gut hastalığı, hemoroit rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Trombosit sayısını arttırması nedeniyle kanser hastaları için şifalı olan kapari, en çok flavonoid içeren gıdalardan biridir. Karaciğer yağlanmasını azaltıcı etkisi olan kaparinin lif oranı da yüksektir. Kapariyi, turşu, reçel ve salamura yapımında kullanarak tüketebilirsiniz. Salata, pizza, hamur işi ve benzeri zeytin kullandığınız yiyecekler de zeytin yerine tüketebilirsiniz. Her türlü et yemeğinin yanında pişirilerek tüketilebilir. Çayı yapılarak içilebilir.” diye konuştu.

İĞDE, AT KESTANESİ VE PAVLONYA DİKİLECEK

İskilip Kaymakamı Beyazıt Bestami Alkan, şehir içerisinde cami, okul ve diğer kurumların bahçelerine güzek kokusu için iğde, toz karşı at kestanesi ve yılda beş metre boy veren pavlonya ağaçlarının fidanlarının dikileceğini söyledi.

ÖĞRENCİLERE DÜRÜM İKRAM EDİLDİ

Kapari fidesi dikme etkinliğine katılan öğrencilere İskilip kaymakamlığı tarafından dürüm ve ayran ikram edildi.