İskiliple ilgili yeni bir kitap yayınlandı

İskilip tarihine ışık tutacak bir eser Bolu İ Baysal Üniversitesi Hocası Doç Dr M Faruk Çifçi tarafından yayınlandı.


İskiliple ilgili yeni bir kitap yayınlandı

Bolu Çor İskilipliler Derneği himayeleri Nurettin Tanay'ın destek ve Osman Tanay'ın sponsorluğunda basılan eser İskilip tarihine ışık tutacak. Arapzade Muhammed Nuri Emin Efendi 1774-1845 İskilip'de Müftülük yapmış, Cacabey müderrisi aynı zamanda hattatdır. En önemli eseri Eminiyye Risalesidir. Aynı dönemde Kastamonu salnamesinde İskilip'de 49 köy, 8 mahalle, 3315 hane 12 bin nüfus varmış.Vilayet merkezi Kastamonu'da 16, Çankırı da15, Bolu'da 13, Tokat'da 3 Medrese varken İskilip'de 7 medrese ve153 talebe vardır. Yine kitap da yazdığına göre 1600'lü yıllarda Evliya Çelebi İskilip için "Uleması gayet kesret,her camide medresesi, müderrisi ve talebesi vardır. İlim ve hilm beldesi İskilip de reşid u Necib sıbyan ı ve 300 adet Kuran hafızı vardır" der. Muhammed Nuri Efendinin oğlu Emin Efendi ilk eğitimini babasından almış, 20'li yaşlarda müderris olmuş ilim tahsili için İstanbul'a gitmiş, Nakşibendi şeyhide olan hemşehrimiz çok iyi bir hatipmiş. Muhammed Emin Efendinin bazı kerametlerininde olduğu bahsedilir.

Kaleme aldığı eserler şunlardır: 1.Bânet Su âd  Tercüme ve Şerhi:Basılan bu eser 88 sayfadır. Sevgili Peygamberimizi öven şahane bir kasidedir. 2 Tenvir ül ahkâm Müşkilâtil-Hukkâm:Mahkeme adabı ile ilgili halka, hakim ve zabıt katiplerine fıkha ve örfe dayalı mahkeme usul ve adabı ile ilgili olup 45 sayfalı basılmıştır. 3.Hulâsa-i İlm-i Fıkh-i Şerif:Fıkıh ve Usulle ilgili kavramları anlatan eser.  Muhammed Emin Efendinin 3. Oğlu Mehmet Nuri Bey olup 1928 yılında İskilip Belediye Başkanlığı yapmıştır. Aile 1934 yılında Tanay soyadını almıştır. Günümüzde  sülaleden gelen son erkek Nurettin Tanay ve Osman Tanay'dır.

Mart ayı içerisinde Bolu Çor İskilipliler Derneği ile İzzet Baysal Üniversitesi işbirliğinde İskilipli Alimler Sempozyumu düzenlenecek.