Esnafımıza istihdam teşviği

Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6764 sayılı yasa Esnaflarımızın yüzünü güldürecek, Mali yükünü azaltacak Teşvik paketi niteliğinde….


Esnafımıza istihdam teşviği

İş Piyasasının hemen her sektöründe çırak olarak çalışan ve yeni işe alınacak elemanların ücretlerinin 2/3’ü Devlet tarafından ödenecek. Ayrıca çırakların sigorta primleri de yine Devlet tarafından karşılanacak.

İskilip Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Fatih ŞANLI; 6764 sayılı yasanın kısa süre önce Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini, yasanın ilgili maddelerinin, Hemen her sektörde faaliyet gösteren İşletmelerimize mali açıdan avantaj sağlayan teşvikler içerdiğini Bu uygulamadan, İş piyasasında faaliyet gösteren Küçük, Orta ve Büyük işletmelerimizin tamamının istifade edebileceğini belirtti.

 

İskilip Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Fatih ŞANLI; Bu kanunla yapılan düzenlemeler, İş piyasası ve İş yeri yetkilileri tarafından ayrıca halkımız tarafından bilinmesi son derece önemlidir, Bu düzenlemelerin tam olarak  bilinmesi faydalanıcı sayısını önemli ölçüde arttıracaktır. dedi

ŞANLI; Bu yasa değişikliği İş piyasasının yanında diğer paydaşlarada farklı avantajlar getirdiğini belirterek  bunların birkaçını şu şekilde sıraladı;

  •  İş Piyasasında faaliyet gösteren tüm esnaflarımız için Maddi bir avantaj sağlayacak. Mevcut çalışan ve yeni işe alacağı çırak elemanların ücretlerinin üçte ikisi Devlet tarafından karşılanacaktır.
  • Kayıt dışı çalışan, Sosyal güvencesi olmayan çırakların SGK prim ödemesi devlet tarafından ödenerek kayıt altına alınacak. İşletmelerimizi bu ağır yükten kurtaracaktır.
  • Yeni işe alınacak elemanlarla İstihdamın artmasına katkı sağlayacak.
  • 19 yaşından gün almış yetişkinlerinde, Mesleki Eğitim almalarının ve mali destek uygulamasından faydalanıcı olmaları sağlanmıştır.
  • Örgün Eğitimde Okuma güçlüğü yaşayan veya Eğitim sistemi Dışında Kalmış Gençlerimiz Meslek Sahibi olabilme imkanına kavuşabilecek.
  • Bu sisteme dahil olan çırak öğrenciler, Örgün eğitime devam eden öğrencilerin tüm haklarından istifade edebilecek.
  • 12 yıllık zorunlu eğitimi, bu sistemde tamamlayıp aynı zamanda Lise diplomasını da alabilecek.

İskilip Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Fatih ŞANLI ; tüm paydaşlar için farklı avantajlar getiren bu yasanın, Hem İş piyasası aynı zamanda halkımız tarafından bilinmesi,  Bir taraftan Mesleki Eğitimin gelişmesi ve yaygınlaşmasına katkı sunacağı gibi diğer taraftan yasanın sağlayacağı mali olanaklardan istifade edebilecek esnaflarımızın sayısını arttıracaktır. Bu anlayışla İskilip Mesleki Eğitim Merkezi olarak tüm paydaşlarla yüz yüze görüşmeler yaparak ve basın yoluyla gerekli bilgilendirme ve rehberlik çalışmalarını yürütmekteyiz, Konu ile ilgili daha kapsamlı bilgi almak isteyen İş piyasası yetkilileri ve halkımıza Müdürlüğümüzle irtibata geçmeleri halinde gerekli rehberlik ve bilgilendirme yapılabileceğini belirtti…

Uygulamanın Detayları hakkında da Bilgi Paylaşan İskilip Mesleki Eğitim Müdürü Fatih ŞANLI;

9 Aralık 2016 tarih ve 29913 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6764 sayılı yasanın ilgili maddeleri ile uygulamaya konulan kanunla

  • 140 ayrı Meslek dalında İş piyasasında faaliyet gösteren Küçük, Orta ve Büyük ölçekli işletmeler hem hali hazırda çalışan çırakları için hem de yeni işe alacakları çırak elemanlar için kanun kapsamında maddi destekten yararlanabileceklerdir.
  • 19 yaşından gün almış yetişkinlerin de Mesleki Eğitim almaları, çırak öğrenci statüsünde çalışmalarının önü açılmıştır.
  • Fabrika/İşletme/İşyeri Kendi bünyesinde çalıştırdığı veya yeni işe alacağı her  çırak öğrenci için hiçbir sayı sınırlaması olmadan tamamı için teşvik alabilecektir,
  • Maddi destek bedeli miktarı;  20 kişinin altında personel çalıştıran işletmeler her kayıtlı çırak için aylık ücretinin üçte ikisi, 20 ve 20 kişinin üzerinde personel çalıştıran işletmelere her kayıtlı çırak için aylık ücretin üç’te biri teşvik olarak  Devletçe  karşılanacaktır.
  • Mesleki Eğitim Merkezine Kayıt yaptırılacak bu çırakların, İş Kazası, Meslek Hastalığı ile Bakılmakla yükümlü değilse Genel sağlık Sigorta primleri de yine Devlet tarafından karşılanacaktır.
  • Yapılan Bu değişikle 09.12.2016 Tarihinden sonra Mesleki Eğitim Merkezlerine ilk defa kayıt olanlar için eğitim süresi 4 yıl olmuştur. 3. Yılın sonunda yapılacak sınav ile kalfalık belgesi, 4.Yılın sonunda yapılacak sınavla İşyeri Açma Belgesi alacaklardır
  • 09.12.2016 Tarihinden sonra ilk defa kayıt olanlar isterler ise fark derslerini vererek Lise Diploması alabilirler.
  • İlköğretimi bitirdikten sonra bu kapsamda çalışanlar 12 yıllık zorunlu eğitimden muaf olabileceklerdir.