Halep'ten son dakika haberleri

SURİYE 'nin Halep kentinde korkutan son dakika gelişmeleri yaşandı. Halep'te hastaları taşıyan ilk konvoy sabah yola yola çıktı ancak Şii milisleri sivilleri taşıyan konvoya ateş açtı. Ölü ve yaralılar var. Geri dönen konvoy tekrar yola çıktı.


Halep'ten son dakika haberleri

SURİYE'de yeniden sağlanan ateşkes ve tahliye kararı ardından Şii misillerin keskin nişancılarla yaptığı saldırılar Halep'te can pazarı yaşattı. 

Keskin nişancıların vurduğu konvoyda 4 kişi hayatını kaybetti. Halep'ten gelen son dakika haberlerine göre, saldırı sonrası içinde hastaların bulunduğu konvoy yeniden yola çıktı. 

Kızılay Başkanı Kerem Kınık yaptığı açıklamada konvoyun yeniden yola çıkması için anlaşmanın sağlandığını ve konvoyun yeniden yola çıktığını duyurdu.

Dakika dakika Halep'ten gelen son dakika haberleri şöyle:

Dakika dakika Halep'teki gelişmeler:

14:55 İRAN'IN ŞARTI KABUL EDİLDİ 

İran'ın tahliye şartları arasında yer alan batıdaki İdlib'de muhalifler tarafından kuşatma altında tutulan iki Şii köyü  Fua ve Kefreyya'dan da tahliyeler başladı.

14.45 ŞAM YÖ NETİMİNDEN AÇIKLAMA

Suriye hükümeti kaynakları, "Sivillere gitme ya da kalma seçeneği verilecek" açıklaması yaptı. Hükümet güçlerinin kontrolündeki Ramousseh bölgesinde bulunan BBC Arapça Muhabiri Assaf Abboud, muhaliflerin kontrolündeki kesimden 15 bin dolayında kişinin tahliye edilmesinin beklendiğini söylüyor. 

14.30 ANKARA ALARMA GEÇTİ 

Halep’ten tahliye edilecek siviller ve olası kitlesel göçe karşı Türkiye’de kırmızı alarm verildi. Türkiye, yeni göç dalgasına karşı sınırı kapatırken, gelecek siviller İdlib’de Türkiye’nin kontrolünde kurulacak 80 bin kişilik çadırkente yerleştirilecek.

13.00 KIZILHAÇ'TAN AÇIKLAMA 

Uluslararası Kızılhaç Örgütü Twitter hesabından bazıları ağır 200 yaralıyı Doğu Halep'ten tahliye etme işleminin başladığını ve Suriye Kızılayı ile birlikte çalıştıklarını duyurdu. 

12.48CİLVEGÖZÜ SINIR KAPISI KAPATILDI 

12.48: Halep'in doğusunda yaşanan gelişmeler doğrultusunda Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde bulunan Cilvegözü Sınır Kapısı'nda olası yaralı gelişlerine karşın ambulans bekletilmeye başlandı.

12.45  KIZILAY: 4 ÖLÜ 500 YARALI  

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, Halep'ten yola çıkan tahliyekonvoyuna İran destekli Şii milislerin saldırdığını ve bunun sonucunda dört kişinin öldüğünü söyledi. Kınık, bir haber kanalında yaptığı açıklamada, son duruma ilişkin "İran destekli Şii milisler Halep'te tahliye konvoyuna saldırdı. Dört ölü, 40'ı ağır 500 yaralı var" diye konuştu.

12.40 AMBULANSLAR MUHALİFLERİN OLDUĞU YERDE  

Reuters'a konuşan görgü tanığına göre, ambulanslar, yaralıların tahliyesi için Doğu Halep'te muhaliflerin kontrolündeki bölgeye doğru harekete geçti.

KIZILAY AÇIKLADI: ÖLÜ SAYISI 4 YARALI SAYISI İSE 500'DEN FAZLA  

Halep'te konvoyo yönelik saldırıya ilişkin gelen ilk bilgilerde ölü sayısının 1 yaralı sayısının ise 4 olduğun öğrenilmişti. Ancak Türk Kızılayı'ndan gelen son habere göre keskin nişancı saldırısında 4 kişi yaşamını yitirdi, 500'den fazla da yaralı var. 

İran komutasındaki Şii milislerin cephe hatlarından keskin nişancıların sivillerin üzerine ateş açması sonucu konvoy, saldırı üzerine geri döndü.

Halep'te yaşanan son dakika gelişmeler şöyle:

RUSYA GARANTİ VERMİŞTİ

Türkiye'nin muhalifler, Rusya'nın ise rejim güçleri adına garantör olduğunu bildirildi.

İLK KONVOY SABAH YOLA ÇIKTI

Halep'te hastaları taşıyan konvoy tahliye edilmeye başlandı. Hastaları taşıyan ilk konvoy bu sabah yola çıktı. Otobüsler yaralı ve sivilleri almak için Amiriyye bölgesinden muhaliflerin toplandığı bölgelere giriş yaptı.

 RUS ASKERLERİ DE EŞLİK EDİYORDU         

Rusya Savunma Bakanlığı, Halep’te başlayan tahliyelerde 20 otobüs ve 10 ambulansın yer aldığı konvoya Putin’in emriyle Rus askerlerinin de eşlik edeceğini açıkladı.

20 OTOBÜS 10 AMBULANS

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Suriyeli yetkililerin muhaliflerin ve sivillerin Halep’ten tahliyesini garanti ettiğini duyurdu. Tahliyelerin İdlib’e yapılacağı bildirilen açıklamada, Rusya’nın da tahliyeleri takip edeceği aktarıldı. Konvoyda 20 otobüs ve 10 ambulansın yer aldığını ifade edilen açılamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in emri ile Rus askerlerin de konvoya eşlik edeceği belirtildi.

KONVOY İHA'LARLA İZLENİYORDU

Tahliye konvoyu video ve İHA'larla havadan izlenecek.

İBRAHİM KALIN'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise tahliyeye ilişkin, "Gerekli tedbirleri aldık kardeşlerimizi bekliyoruz" dedi.

TÜRK KIZILAY'I BÖLGEDE

Türk Kızılayı'na ait 10 ambulans da Halep'in doğusuna yaralıları almak için giriş yaptı.

OTOBÜSLER BÖLGEYE GİRDİ ANCAK...

Muhalif kaynaklar, ateşkesin yeniden sağlanmasıyla aracı olan sivillerin bölgeden çıkmaya başladığını bildirdi. Otobüsler bölgeye girerek sivilleri ve muhalif savaşçıları hızla tahliye edecek. AA muhabirine bilgi veren Türk istihbarat kaynakları, Türkiye ve Rusya arasında gerçekleşen görüşmelerin ardınan ateşkesin sağlandığını anlattı. 

MUHALİFLERİN İDLİP'E GEÇMESİ PLANLANIYORDU

Kuşatma altındaki bölgeden çıkanların Halep'in güneybatısında bulunan ve muhaliflerin kontrolündeki İdlib iline geçmeleri planlanıyordu. Suriye'nin Türkiye sınırındaki İdlib, Hatay'ın karşısına denk düşüyor.

ERDOĞAN PUTİN'LE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında bu akşam bir telefon görüşmesi gerçekleşti. Görüşmede, Halep'te yaşanan insanlık dramının ele alındığı vurgulandı. 
Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Halep'te yaşanan insanlık dramının ele alındığı görüşmede, ikili ilişkilere de değinildi.

İHLALLERİ ENGELLEYİN MESAJI

Görüşmede, dün akşam sağlanan kısmi ateşkes mutabakatının tam olarak hayata geçirilmesi, mutabakata yönelik ihlallerin engellenmesi gerektiği vurgulandı. Güvenli koridorlar aracılığıyla sivillerin ve muhalefetin tahliye işleminin bir an önce başlaması için ortak çaba harcanması kararı da teyit edildi.

BM: SON SALDIRILAR SAVAŞ SUÇU OLABİLİR

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin, Suriye'nin doğu Halep bölgesinde ateşkesi ihlal eden rejim güçleri ve destekçilerinin büyük bir ihtimalle savaş suçu işlediğini ve uluslararası hukuku ihlal ettiğini belirtti.

Hüseyin, yaptığı yazılı açıklamada, "Ateşkesin bozulmasının nedenleri tartışılırken Suriye hükümetine bağlı güçler ve onların müttefiklerinin küçük bir alana sıkışmış sivillere yönelik çok daha şiddetli bir bombardıman başlatması neredeyse kesin bir şekilde uluslararası hukukun ihlalidir ve büyük bir ihtimalle de savaş suçu oluşturmaktadır" ifadesini kullandı.