Aşağı örenseki köyüne yeni okul yapılacak

Çorum İl Genel Meclisi, İskilip İlçesi’nin Aşağıörenseki Köyü’ne yeni bir ilkokul yapılması için karar aldı.


Aşağı örenseki köyüne yeni okul yapılacak

İl Genel Meclisi Başkanlığınca geçtiğimiz Ekim ayında Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonuna havale edilen, “İskilip İlçesi Aşağıörenseki Köyü’nde bulunan okulun fiziki şartları eğitim öğretim görmeye uygun mudur? Taş binanın yanına 3 parçadan oluşan prefabrikte eğitim öğretim gören öğrenci ve öğretmenlerimizin karşılaştığı sıkıntılar nelerdir? Aşağıörenseki Köyü’ne okul binası yapmak için ne yapılabilir?” şeklindeki araştırma dosyasının sonuçları açıklandı. Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu Başkanı Süleyman Şener, komisyonun yaptığı çalışmalar ve hazırlanan rapor hakkında bilgi vererek, Aşağıörenseki Köyü’ne yeni bir ilkokul yapılmasını uygun gördüklerini bildirdi. Süleyman Şener, rapor hakkında şu bilgileri verdi: “Komisyonumuzun yaptığı çalışmalar sonucunda elde ettiği bilgilere göre; okul binasında, ısınma aracı sobadır. Yakıt olarak odun ve kömür kullanılmaktadır. Su tesisatı köy hattından çekilmekte tuvaletlere de su hattı çekilmiş bulunmaktadır. Kanalizasyon ise fosseptik çukuru tıkanması sonucu öğrenci tuvaletleri 2010 yılı Eylül ayında, diğer kamu lojman ve tuvaletleri ise 2015 Eylül ayında döşenen hatta bağlanmıştır.

Okulumuz 2.500 metrekarelik bir alanda 150 metrekare 2 derslik olarak inşa edilmiştir. Ana binaya taş duvardan, Amerikan tipli okul modeli ile inşa edilmiştir. Ana binada 2 derslik bir idare odası ve bir araç gereç odası bulunmaktadır. Okul inşaatı ile birlikte 1965 yılında 30 metrekarelik bir lojman inşa edilmiştir. Köy halkı ve muhtarlık tarafından iki katlı lojman inşa edilmiş ve 2002­-2003 eğitim öğretim yılında faaliyete geçmiştir. Alt kat lojman üst katı ise 2 derslik olarak düzenlenerek eğitim öğretime 4 derslik olarak devam edilmiştir. Yapılan başvuru ile bilirkişi heyetinin tespiti de yapılan binanın derslik olarak kullanılamayacağı raporda belirtilmiş. 2005 2006 yılında ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okul bahçesine 2 derslikten oluşan prefabrik bina kurulmuştur. Okullu lojmanının bir bölümü derslik yetersizliği nedeniyle anasınıfı olarak açılmıştır. Köylü vatandaşlar tarafından yapılan lojman ise öğretmenler odası olarak kullanılmak mecburiyetindedir. 2012 yılında Yavu diğeri de Yukarıörenseki Okulundan olmak üzere iki prefabrik getirmek suretiyle 4 derslik daha eklenmiştir. Toplamda 8 derslik bir derslik anasınıfı olarak 2012­-2013 yılında hem ilkokul hem de ortaokul olarak eğitim öğretim yılında başlamıştır. Okulumuzun Bt sınıfı, fen laboratuarı, kütüphanesi ve öğretmenler odası bulunmamaktadır. Yukarıda belirtildiği gibi okul, 1 anasınıfı ve 8 ilköğretim sınıfından oluşmaktadır.

Bu sınıfların ikisi 1965 yılında yapılan taş binada altı tanesiyse prefabrik sınıflarda eğitim görmektedir. Anasınıfı ise ilk yapılan 30 metrekarelik okul lojmanında eğitim görmektedir. köylüler tarafından daha sonra yapılan iki katlı lojman, Milli Eğitim müfettişlerince eğitim ve öğretime uygun bulunmamış ancak binanın zemin katı mecburen öğretmenler odası olarak kullanılmaktadır. Aşağıörenseki Köyü okulun sınıfları eski, sağlıksız, kışın ısınma durumu çok zayıf durumdadır. Okulun pencere camları kırılmış, kapılar düzgün kapanmıyor, çatı malzemeleri eskimiş ve çürümüş, bazı duvarları çatlamış, sınıfların alt kısımlarında, nemden dolayı çürümüş durumdadır. Okulun şuanda Aşağıörenseki Köyü’nün kendi öğrencisi olarak 94 öğrencisi vardır. Köyün nüfusu şuanda 663’tür. Köy nüfusunda azalma görülmemiştir. Adı geçen köyümüze 8 sınıf ve 1 anasınıfı olmak üzere yeni bir okul yapılması gerekmektedir. Ancak köyünün dış tarafında diğer köylerin grup yolu kenarında okul yeri olarak ayrılmış 5.000 metrekare bir arsa bulunmaktadır. Okulun 5.000 metrekarelik bu arsaya yapıldığı takdirde adı geçen üç köyün öğrencilerinin bir arada, daha sağlıklı ve daha kalıcı eğitim görmesi mümkün olacaktır.”