Perşembe, 15 Eylül 2011 | 1127 defa okunmuştur.
Dodurga Kaymakamı Bülent Güven başkanlığında çalışmaları yürüten ekipte Milli Eğitim AR-GE biriminden Oğuzhan Zobu, Osmancık Belediyesi'nden Engin Türkol, Proje Koordinasyon Merkezi'nden Nurten Türkmen ve Seyfettin Zengin görev aldı. 21 gün süren çalışmalar sonunda ilçelerin sosyal, ekonomik, çevre ve alt yapı alanlarında güçlü, zayıf yönlerinin yanı sıra sahip olduğu fırsatlar ve ileride karşılaşabileceği sorunlar çıkarıldı. Dodurga Kaymakamı Bülent Güven, 13 ilçede yapılan saha ziyaretleri ve SWOT analiz çalışmaları sonucu hazırlanan rapor doğrultusunda ilçelerin sosyal ve ekonomik alandaki hibe fonlarından maksimum düzeyde yararlandırılmasının amaçlandığını söyledi.
Raporun İskilip'le ilgili kısmı
KAMU YATIRIMLARI İSKİLİP HALKINI TEMBELLİĞE TEŞVİK ETTİ
İskilip'te yapılan Swot analiz çalışmasında ise, kamu yatırımlarının halkı tembelliğe teşvik ettiği belirtiliyor. Son yıllarda İskilip Kaymakamlığı ve İskilip Belediyesi'nin yaptığı restore çalışmaları ile kültürel ve sosyal alanlarda düzenlenen etkinliklerle kültür ve turizm merkezi olma yolunda ilerleyen İskilip'te uygulanacak Orta Kızılırmak Sulama Projesi'nin ilçe ekonomisi ve bölge halkına büyük katkılar sağlayacağı ifade ediliyor.
Tarihsel geçmişinden gelen zengin bir kültür mirasına sahip olan ilçede geleneksel el sanatları yaşatılıyor. Ülke genelinde marka olan Halk Eğitim Merkezi ise ilçeye her alanda büyük bir avantaj sağlıyor. İskilip'te bulunması, sosyal amaçlı değerlendirilebilecek doğal zenginliklere sahip olması, zengin bir yemek kültürü, turizmde değerlendirilebilecek yaylalar ilçenin güçlü yönlerini ortaya koyarken, turizm amaçlı sosyal alanların ve konaklama tesislerinin yetersiz olması, tarih ve kültür zenginliğinin önemi ve değerlendirilmesine yönelik farkındalığının az olması, el sanatlarını devam ettirebilecek kalifiye eleman sıkıntısı, ilçedeki işletmelerin küçüklüğü nedeniyle piyasa ile rekabet edememesi İskilip için dezavantaj olarak çıkıyor.
Swot analizine göre, ekonomi, çevre ve alt yapı alanında meyve çeşitliliğinin olması ve bu meyvelerin talep görmesi,turizme ve çeşitli aktivitelere elverişli olan bir doğaya sahip olması, genç nüfus fazlalılığı, tıbbi aromatik bitkilerin bölgede doğal yollardan elde ediliyor olması, arıcılık potansiyelinin yüksek olması ve İskilipli Atıf Hoca, Ebu Suud Efendi, Bedir Rahmi Eyüpoğlu gibi tanınmış tarihi kişiliklerin varlığı ilçe için güçlü yön olarak kabul edilirken, Orta Kızılırmak Sulama Projesinin burada uygulanacak olması, tarihi ve doğal yapının korunabilmiş olması ilçe için fırsat olarak görülüyor. Üretilen ürün fazlasının dış pazara ulaştırma sorunu, depolama tesislerin olmaması, siyasi anlamda destek bulunamaması, siyasilerin İskilip'i göz ardı etmesi, son yıllarda devletin yaptığı yardımların halkı tembelliğe itip çalışmamaya teşvik etmesi, doğal alanlara ve tarihi yerlere karşı duyarsızlığın olması, üretilen ürünlerin yeteri kadar tanıtılmamasından dolayı piyasa fiyatlarının düşük olması, kayıt dışı iş gücünün fazlalığından dolayı insanların mağdur olması ise ilçe için tehdit oluşturduğu ifade ediliyor.
İSKİLİPİNSESİNİN YORUMU : Çorum kamuoyunda İskilip'e çok fazla kamu yatırımı yapıldı düşüncesi oluşurken, kısa sürede Kırkdilim'e harcanan para öne çıkarılmadı. Bununla birlikte 4 yıldır ihalesi yapılmayan halk eğitim binası ile ilgilide bir gelişme yok.
|